APUA - mun aika ei riitä mihinkään! Ota testiin pomodoro-tekniikka

ajanhallinta anne rantala itsensäjohtaminen ketäakatemia kiire Feb 13, 2024
KetäBlogi - Pomodoro-tekniikka

Miten Pomodoro-tekniikka voi auttaa sinua?

Tiedätkö sen tunteen, kun yrität uppoutua töihin, mutta ajatukset harhailevat ja keskittyminen tuntuu olevan mahdotonta? No, mä ainakin tiedän! Olen koittanut aina tasaisin väliajoin jotain uutta tapaa: oon sulkenut sähköpostin, laittanut puhelimen äänettömälle ja näyttö alaspäin ja joskus jopa vienyt sen kokonaan toiseen huoneeseen. Oon kokeillut aika monen laista, mutta aina ne hyväksi havaitut keinot jotenkin kuitenkin unohtuvat. Ootko ikinä kokeillut pomodoro-tekniikkaa?

Pomodoro-menetelmällä ajasta tehdään vastustajan sijasta hyvä työkaveri. Jos puhutaan vaikka käsillä olevan projektin tiukasta deadlinestä, niin aika saattaa tuntua suurimmalta viholliselta. Pomodoro-tekniikka perustuu siihen, että se pyrkii intervalleihin perustuvalla työnteolla saamaan aikaan parhaan mahdollisen keskittymisen ja tuottavuuden tason. Näin käsillä oleva projekti on mahdollista saada maaliin nopeammin ilman stressiä tai uupumusta. 

 

Pomodoro-tekniikka on yksinkertainen, mutta tehokas tapa parantaa työskentelytehokkuutta ja pitää ajatukset kasassa.

Tässä pikaopas siihen, mitä pomodoro-tekniikka oikein on.

  1. Mikä on tavoite: Ennen kuin aloitat, määritä selkeä tavoite, jonka haluat saavuttaa. Se voi olla vaikka projektin edistäminen tai jonkun roikkuvan asian hoitaminen.

  2. Tee lupaus ja käynnistä ajastin: Tee itsellesi lupaus: käytän seuraavat 25 minuuttia tämän tehtävän parissa keskeytyksettä. I know u can do it! Toisista aika tuntuu loppuvan kesken, toisille aika on liian pitkä, mutta pidä silti kiinni aikataulusta, koska se on olemassa syystä.

  3. Syvenny: Syvenny valitsemaasi tehtävään seuraavan 25 minuutin ajaksi. Jos mieleen tulee jotain, minkä pelkäät unohtuvan tai mitä pitäisi tehdä samalta istumalta, niin kirjoita ajatus ylös. Voit palata siihen myöhemmin. Nyt on vain valitsemasi tehtävän aika. Sulje pois kaikki häiriöt, kuten puhelimet, some, sähköposti ja muut houkutukset. On aika keskittyä seuraavat 25 min. 

  4. Pidä tauko: JES! Vietit keskeytyksettä aikaa valitsemasi tehtävän parissa. Kun pomodoro-jakso loppuu, pidä taukoa 5 minuuttia. Tauko auttaa mieltä palautumaan ja valmistautumaan seuraavaan työjaksoon. Hengittele, parantele asentoa, juo vähän, tee taukojumppa tai jotain muuta rentouttavaa. Tee siis, jotain mikä ei liity työskentelyyn. Aivosi kiittävät!

  5. Toista: Toista edelliset vaiheet 4 kertaa ja pidä sen jälkeen pidempi tauko – noin 15-30 minuuttia. Tällä välin aivosi omaksuvat keräämääsi tietoa ja lepäävät ennen seuraavaa pomodoroa. Tauko auttaa myös ehkäisemään liiallista väsymystä ja ylläpitämään tuottavuutta. 

  6. EXTRAVINKKI: Kirjaa ylös onnistuneet jaksot vaikka vihkoon tukkimiehen kirjanpidolla tai mulla haluamallasi tavalla. Anna itsellesi joku palkinto jokaisesta onnistuneesta jaksosta. Kerää päivän aikana mahdollisimman monta pomodoro-palkintoa ja aseta vaikka viikkotavoite. Jaa omat saavutukset tiimin kesken ja haasta muut mukaan? Tämän ei tarvitse olla otsa rypyssä tekemistä, voit samalla tosiaan viihdyttää itseäsi palkinnoilla tai haastaa tiimiläiset kisaan palkinnoista. Miten ikinä haluatkaan tuuntata, niin vain taivas on rajana!

Eli yksi jakso n.25 min, tauko 5min, yhteensä 4x ja aikaa on kulunut tähän n. 2h. Ei kuulosta niin pahalta, kuin se, että pitäisi 7,5h jaksaa pinnistellä ja puristaa keskittymistä niin, ettei veri meinaa päässä kiertää.  

Pomodoro-tekniikka auttaa mua pitämään työpäiväni hallinnassa. Musta myös tuntuu siltä, että asiat edistyy. Olen myös opinnoissa hyödyntänyt tätä ja on kyllä siihenkin erittäin toimiva!

Tekniikka on yksinkertainen, mutta erittäin toimiva. Kokeile itse, miten voit pomodoro-tekniikka hyödyntämällä parantaa keskittymistäsi ja tehdä työpäivistäsi tehokkaampia. 

 

Toivottavasti tästä on apua, ja iloa työskentelyyn!

 

Jaan samoja ajatuksia myös somekanavissani, joten otathan kanavat seurantaan!

Seuraa KetäAkatemiaa LinkedIn:ssä, Instagramissa ja Facebookissa. Löydät myös kirjoittajan, Anne Rantalan LinkedIn:stä.

Kiinnostaako valmennus?

Ota yhteyttä

Tilaa KetäKirje ja saat motivoivia uutiskirjeitä sekä ensimmäisten joukossa tiedon uusista tapahtumista ja valmennuksista.

Lähetän postia max. 4 kertaa kuukaudessa