KetäBlogi - Mitä rohkeus on?

#itsestävälittäjä anne rantala itsetuntemus mistä tietää olevansa rohkea rohkeus Aug 09, 2023
KetäAkatemia - Mitä Rohkeus on

Mitä rohkeus on?

Oletko koskaan miettinyt, että mitä rohkeus sulle tarkoittaa ja merkitsee? Kun mietit rohkeutta tai rohkeita ihmisiä, niin millaisia asioita sulle tulee mieleen? Onko rohkeat ihmiset sun mielestä aina tietynlaisia tai ovatko he aina automaattisesti rohkeita kaikessa? 

 

Sanakirjassa rohkeus kuvataan sanoilla pelottomuus, urheus, uskallus ja sisu. Mulle näistä jokaisesta tulee mieleen hieman erilainen rohkeus. Millaisia ajatuksia sussa herättää nuo sanat? 

Pelottomuus tuo mulle mieleen henkilön, joka on hurjapää. Sellainen, jonka päätä ei huimaa kova vauhti eikä korkeat tai ahtaat paikat. Peloton tyyppi, joka rakastaa kaikkea extremeä ja nauttii, kun on pieni pelko pyllyn alla. 

Urheus herättää mussa mielikuvan suoraselkäisestä, oikeudenmukaisesta hahmosta. Urhea henkilö puuttuu hanakasti epäkohtiin ja on heikompien puolella. Hän uskaltaa "mennä" erilaisiin tilanteisiin, vaikkei aina tiedä kuinka tulee käymään. Urhea henkilö on sellainen, joka menee ja tekee, vaikka pelottaakin. Urheus on joissain tilanteissa myös pakollista. 

Uskallus puolestaan on sellaista tuntemattomaan hyppäämistä. Uskallus on urheasta "rohkeampi" ja räiskyvämpi versio. Hän ei välttämättä ole niin kiinnostunut epäoikeudenmukaisuuden korjaamisesta. Uskallus on luottamusta, että asiat järjestyy kyllä. Uskallus on valinta.

Sisua en osaa yhdistää ajatukseen rohkeudesta. Se liittyy mun mielessä enemmänkin sinnikkyyteen ja siihen kuuluisaan "ei tartte auttaa" asenteeseen. Sisulla mennään läpi vaikka harmaan kiven. Toki, sinnikkyys ja periksiantamattomuuskin vaativat usein rohkeutta. Eli ehkä tästä eteenpäin myös sisu on mun mielestä yhtä kuin rohkeus. 

 

Jos sä kuvailisit itseäsi rohkeana, niin millainen rohkelikko olisit? Käyttäisitkö jotain aiemmin mainituista sanoista, vai jotain muuta? Olisitko kenties tyhmän rohkea? Uhkarohkea? Reipas? Rohkeasti utelias? Sosiaalisesti rohkea? Hurjapää? Tai jotain ihan muuta. Miksi kuvailet itseäsi juuri niillä sanoilla?

Meissä kaikissa on rohkeutta. Rohkeus ei ole jotain tietynlaista, meissä kaikissa samalla tavalla esiintyvä luonteenpiirre. Rohkeutta on monenlaista ja jo tässä kirjoituksessa aiemmin mainitut sanat ja mielleyhtymätkin todistaa sen! 

Mun mielestä rohkeutta on mm. seuraavat asiat:

- tekee, vaikka jännittää

- uskaltaa olla erilainen kuin muut

- elää elämäänsä omilla ehdoillaan

- ottaa riski epäonnistumisesta

- sanoa, ettei uskalla

- pyytää apua, kun sitä tarvitsee.

 

Sustakin siis taatusti löytyy rohkeutta, vaikket niin ajattelisikaan. Voi olla, että kaipaat vain hieman apua tai rohkeutta sen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Mutta kyllä se siellä sussa kuitenkin jo on, tiedän sen! 

 

Kiinnostaako valmennus?

Ota yhteyttä

Tilaa KetäKirje ja saat motivoivia uutiskirjeitä sekä ensimmäisten joukossa tiedon uusista tapahtumista ja valmennuksista.

Lähetän postia max. 4 kertaa kuukaudessa