KetäBlogi - Itserakkaus

#itsestävälittäjä ajatusten voima ihmissuhteet itsensäjohtaminen itserakkaus itsestäänvälittäminen itsetuntemus ketäakatemia vuorovaikutus Oct 04, 2023
KetäBlogi - Itserakkaus

Itserakkaus, apua mikä sana.

Itserakkaus, sana, joka usein herättää ristiriitaisia tunteita ja joka on saanut Suomessa huonon leiman. Kuitenkin, itserakkauden merkitys on mun mielestä paljon syvempi kuin miten se yleensä ymmärretään. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta itserakkaus ei ole vain oman peilikuvan ihailemista. Se on enemmänkin ikään kuin itsestään välittämistä, omien tarpeiden kuuntelemista ja itsensä puolella olemista. Se ei ole myöskään pelkästään itsekästä tai narsistista käytöstä, vaan tärkeä osa henkilökohtaista kasvua, hyvinvointia ja terveitä ihmissuhteita. 
 
Haluan tehdä selväksi ettei itserakkaus todellakaan ole mun mielestä sama asia kuin itsekeskeisyys. Terve itserakkaus auttaa sua rakastamaan myös muita sun ympärillä. Jännä juttu: kun me annetaan itsellemme vähän huomiota ja arvostusta, se helpottaa muidenkin rakastamista. Kannattaa testata. Itsekeskeisyyttä sen sijaan on se, kun ajetaan vain omaa etua muista välittämättä. Itsekeskeinen henkilö ei kuitenkaan automaattisesti ole itserakas. Usein itserakkautta pidetään virheellisesti myös jatkuvana itseen ihastumisena ja muiden väheksymisenä. Todellisuudessa terve itserakkaus edistää myös muiden kunnioittamista.

 

Itserakkaus ei ole vain meidän "hörhöjen" juttu, vaan se on meille kaikille tärkeä taito. Itserakkaus auttaa meitä kasvamaan henkisesti, tunnistamaan meidän rajoja, arvoja sekä tarpeita. Kun tietää, kuka on ja mikä itselle on tärkeää ja merkityksellistä sekä kiinnittää huomiota omiin tarpeisiin, niin on aika paljon kevyempi kulkea. Itserakkaus on itsestään välittämistä. Se on kykyä kuunnella omia tunteita ja tarpeita ilman syyllisyyttä. Tämä taito auttaa meitä ymmärtämään, milloin me tarvitaan lepoa, rauhaa tai yksinkertaisesti omaa aikaa latautua. Terve itserakkaus ja itsekkyys on avainasemassa siinä, että me osataan tunnistaa ja asettaa omat rajamme, ettemme uuvu liiallisten vaatimusten alla. Se on tapa kohdella itseämme samalla tavalla arvostaen, kuin miten kohtelemme muita. Itserakkaus on itsensä puolella olemista. Se tarkoittaa sitä, että me uskalletaan kertoa mielipiteitämme, asettaa tavoitteita ja toimia arvojemme mukaisesti. Kun me ollaan itserakkaita terveellä tavalla, niin me luodaan vahvempi perusta omalle identiteetille. Kun itsetuntemus on vahva, on yleensä itserakkaus kunnossa ja itseluottamus kohdillaan ja silloin on helppo kulkea pää pystyssä kohti omia tavoitteitaan ja toteuttaa omia unelmiaan. Itserakkaus, itsetuntemus ja itseluottamus on vähän kuin kolmio, jonka kaikki sivut tukevat toinen toisiaan. Itserakkaus on omien tarpeiden kuuntelemista. Se on taito, joka auttaa meitä asettamaan terveitä rajoja esimerkiksi ihmissuhteissa. Silloin me ymmärretään, että meidän on otettava huomioon myös meidän tarpeet ja meidän hyvinvointi, jotta me voidaan olla aidosti läsnä ja tukea muita. Kun me tunnistetaan ne meidän omat tarpeet ja asetamme ne etusijalle, voimme olla parempia ystäviä, perheenjäseniä, puolisoita yms.

 

Itserakkaus ei siis ole pelkästään oman egon pönkittämistä tai jatkuvaa itsensä ihailemista. Se on itsestään huolehtimista, omien tarpeiden kuuntelemista ja itsensä puolella olemista. Terve itserakkaus ja itsekeskeisyys ovat kaksi eri asiaa. Terve itserakkaus perustuu itsestään huolehtimiseen ja omien tarpeiden tunnistamiseen, kun taas itsekeskeisyys korostaa oman edun ajamista muiden kustannuksella. Itserakkaus on tunne, joka tuo hyvän olon ja auttaa luomaan positiivisen suhteen itseemme ja muihin.

 

Mikä estää meitä rakastamasta itseämme? Muun muassa huono itsetunto, pitkään jatkunut kiusaaminen, vaikeat ihmissuhteet, uupumus ja masennus voi tehdä itserakkauden löytämisestä hankalaa. Itserakkauden voi kuitenkin löytää vielä myöhemmälläkin iällä. Olen itse opetellut rakastamaan itseäni ja ymmärtänyt itserakkauden merkityksen vasta yli 30 vuotiaana. Jouduin opettelemaan olemaan itserakas, koska kohtelin itseäni jatkuvasti huonosti, enkä kuunnellut kehoni viestejä. Syöpähoitojen aiheuttamat muutokset kehossa ja mielessä vaativat sitä, että mun piti tutustua itseeni uudelleen ja opetella rakastamaan tätä versiota, joksi olin tulossa. Ei se muutos yhdessä yössä tai muutamalla harjoituksella tapahtunut, ei todellakaan. Se vaati harjoitusta, toistoja ja työstöä, mutta nyt voin rehellisesti sanoa, että rakastan itseäni. Olen hyväksynyt heikkouteni, tunnistanut vahvuuteni, olen entistä avoimempi ja uskallan olla oma itseni entistä useammin. Enää en ahdistu esimerkiksi siitä jos mun tarvitsee pyytää apua. 

Vaikka me suomalaiset ollaankin varovaisia itserakkauden suhteen, me voidaan oppia arvostamaan sitä. Terve itserakkaus esimerkiksi vahvistaa meidän vuorovaikutustaitoja. Se auttaa meitä olemaan parempia ystäviä, kumppaneita ja vanhempia. Silloin, kun me ollaan itse tasapainossa itsemme kanssa, meillä on enemmän annettavaa myös muille.

Itserakkaus on matka itseen ja kohti parempaa itsetuntemusta. Se ei ole itsestäänselvyys, mutta sen merkitys henkiselle kasvulle ja hyvinvoinnille on mun mielestä kiistaton. Tasapaino terveen itserakkauden ja itsekeskeisyyden välillä auttaa meitä luomaan merkityksellisiä ihmissuhteita ja elämään arvojemme mukaisesti. 

 

Tutustu itserakkauden teemoihin verkkosivujen harjoitusten, verkkokurssin, muiden blogikirjoitusten tai uutiskirjeen muodossa. Lisää sisältöä löydät myös somesta (IG, Facebook, LinkedIn), podcastista: KetäPodi (löytyy Spotifystä). Mikäli yksilö- tai ryhmävalmennukset kiinnostaa, niin ota rohkeasti yhteyttä. 

 

Kiinnostaako valmennus?

Ota yhteyttä

Tilaa KetäKirje ja saat motivoivia uutiskirjeitä sekä ensimmäisten joukossa tiedon uusista tapahtumista ja valmennuksista.

Lähetän postia max. 4 kertaa kuukaudessa